S koupí nemovitosti neotálejte! Hypotéky jsou stále dražší a dražší.

Možná uvažujete nad koupí domku nebo bytu. Ať už se vám líbí představa vlastního bydlení nebo počítáte s investicí do budoucna pro vaše děti, přijde vám to jako dobrý nápad. Stále ale čekáte, až si budete takovým krokem stoprocentně jistí. Jenomže čekání v tuhle chvíli stojí peníze. Úrokové sazby hypoték se neustále zvyšují a jejich získání tak bude stále těžší.

Není velkým překvapením, že si koronavirová krize začíná ve velkém vybírat svoji daň. Když pomineme zdravotní hledisko, obrovský dopad má pandemie covidu hlavně na ekonomickou situaci. Rozsah ekonomické zátěže je samozřejmě pro běžného člověka neznámý, ale jeho následky pocítí naprosto každý. A jak to vlastně ovlivní realitní trh?

ČNB zvyšuje úrokové sazby

Nedostatek surovin, zboží i pracovní síly – nejen to jsou problémy, se kterými se nyní potýká celý svět. Člověk nemusí být ekonom, aby si domyslel, jaké následky bude celá situace mít. Dřív nebo později budeme muset zkrátka sáhnout hlouběji do kapsy. A jak to zatím vypadá podle aktuální míry inflace, bude to spíše dříve než později. Česká národní banka navíc pak na každoroční nárust inflace reaguje regulací úrokových sazeb. Nejen, že si tedy připlatíme v rámci běžných výdajů, mnohem náročnější bude i dosáhnout na získání hypotéky ke koupi vaší nemovitosti.

Bude hůř!

Jestli jsme vás teď zarmoutili, věřte, že situace se bohužel jen tak nezlepší. Úrokové sazby se nyní zvyšují každou chvílí a prognóza do budoucna nevypadá vůbec dobře. Jestli tedy hledáte vhodný moment k pořízení nové nemovitosti na hypotéku, teď je ten pravý čas. Ještě stále máte možnost financovat vaši nemovitost za poměrně slušných podmínek, zvlášť pokud se vám podaří hypotéku na několik let fixovat. Pak si můžete být jistí, že jste oné covidové pohromě alespoň trochu utekli. Na nic proto nečekejte a vyhledejte svého realitního makléře, aby pro vás našel to správné bydlení snů!

Nejen hypotéky podraží

Nezapomeňte ale, že hypotéka zdaleka není to jediné, co se vaší nové nemovitosti dotkne. Dražší budou bohužel i rekonstrukce starších objektů, protože stavební materiál je momentálně nedostatkovým zbožím. Stejně tak i náklady na vedení nemovitostí budou vyšší. Koneckonců všichni jsme zaznamenali nedávné podražení veškerých energií. Nechte si tedy ve vaší realitní kanceláři poradit i ohledně finanční  náročnosti vašich horkých kandidátů na nové bydlení.