Malé byty jsou čím dál dražší. Proč je o ně vlastně takový zájem?

Procházíte rádi obchodní dům IKEA a pravidelně zde nasáváte inspiraci pro váš domov? Pak už jste zákonitě museli narazit na modelové “minibyty”, kterými se tato švédská značka ráda prezentuje. Židle na stěnách, postel skoro až na stropě a tajné přihrádky na každém centimetru. Možná se ptáte – kdo by takhle dobrovolně chtěl bydlet? Navíc za takové nekřesťanské peníze?


Garsonka, 1+kk, 1+1 nebo 2+kk. Pod pojmem “malý byt” se může schovávat vícero možností, ale většinou se jedná o bytovou jednotku s rozlohou do 30 m². Přijde vám to strašlivě málo? Pak vězte, že bydlet se dá i v prostoru velikém 16 m². Koneckonců, v Ikee vám řeknou, jak na to. 


Z hlediska světových poměrů jsme na tom přitom ještě relativně dobře. Ve velkých asijských metropolích vzrůstá obliba tzv. mikrobytů, kde se v prostoru jednoho průměrného českého panelákového bytu 3+1 nachází klidně 20 obyvatelných podjednotek. Ty obsahují pouze patrové buňky s postelí, poličkou na osobní věci, lampičkou a zásuvkou na nabíječku. To vám naštěstí žádná realitní kancelář v Praze ještě nenabídne.


Za hodně peněz málo muziky

Cena nemovitostí roste ruku v ruce s rostoucí poptávkou. Ta je pochopitelně nejvyšší ve velkých městech a v dalších výhodných lokalitách. Ceny těchto bytů ale následně ovlivňují realitní trh v celé republice, stoupají tedy náklady i v méně významných městech. Průměrná cena bytu za 1 m² se nyní pohybuje kolem 85 000 Kč; rozdíly mezi jednotlivými kraji jsou ale propastné. Zatímco v Praze zaplatíte v průměru 110 000/m², v Ústeckém kraji se vejdete do 30 000/m². Cenám bytů poté odpovídá i výše aktuálních měsíčních nájmů. Lehce nižší cenu vám může váš realitní makléř nabídnout u bytů před rekonstrukcí, takže pokud vám nevadí mnohdy socialistický duch vybavení, můžete i ušetřit. 


Jedna místnost je dostačující

Obliba malých bytů je velmi vysoká a pravděpodobně bude do budoucna ještě stoupat. Proč? Především v univerzitních městech se sdružuje velké množství mladých lidí, kteří si nemohou dovolit běžný byt. Většinou ještě nemají rodinu a jiné závazky, stačí jim tedy jedna místnost s postelí a kuchyňkou, větší byt je jednoduše zbytečnou ztrátou peněz. I když jsou malé byty v přepočtu na m² jedny z nejdražších, faktický měsíční náklad je u nich stále nejnižší. Vzrůstá také trend tzv. singles, tedy lidí, kteří si nepřejí bydlet s partnerem nebo žádného nemají. I těm většinou stačí skromné bydlení, tak říkajíc “na přespání”. Poslední skupinou vyhledávající malé byty jsou senioři, kteří přenechávají svá větší obydlí svým dětem a stěhují se do malých bytů. Ty se jim lépe udržují a zajišťují jim jednodušší pohyb. 


Zvýšená poptávka po malých bytech a jejich vysoká cena také vede některé stávající majitele k přestavování velkých bytů na dva i více menších jednotek. 


A jaké možnosti nabízí realitní kancelář ve vašem okolí?