Pronájem bytu od A do Z

Pronajímat byt je skvělý přivýdělek. Jenže jak to zařídit, aby byli všichni spokojení? Vy, jako pronajímatel, vaši podnájemníci, ale i sousedi? Občas je to docela oříšek, ale tady je pár tipů, jak si pronajímání bytu co nejvíce zpříjemnit a usnadnit.

V současné době rostou ceny nemovitostí a pokud se zrovna nehrnete do prodeje domu nebo bytu, pronájem je ideálním řešením v situaci, kdy máte volnou nemovitost a chcete za ni něco zinkasovat, aniž byste ji prodali. Nejvíce žádanými byty jsou v Praze byty 1+1 a 2+1, ať už k prodeji nebo pronájmu.

 

Jak začít?

Prvním krokem je vyhledání vhodné realitní kanceláře, která se vám o vše postará. Na realitní kanceláři hodně záleží. Budete v častém kontaktu, je proto dobré vybrat si spolehlivého a zodpovědného partnera. Pokud se však rohodnete vše zařídit na vlastní pěst, dále popsanému postupu se nevyhnete.

 

Prezentace je klíčová

Dalším bodem je nafocení nabízeného prostoru. Možná se to zdá banální, ale kvalitní fotografie jsou zásadní. Je to totiž po popisku první věc, na kterou se případný zájemce zaměří. Chce vědět, do čeho jde. Rozmazané nebo neúplné fotografie prostoru působí neprofesionálně, zájemce spíš odradí a inzerát hned zavře. 

Pokud nabízíte byt bez vybavení, neuškodí interiér trochu doplnit věcmi, aby nebyl až moc prázdný. Tato aktivita dodá komplexnější představu o velikosti prostoru. Do popisu je ale nezbytné uvést skutečnost, že výbava není součástí pronájmu, a že slouží jen jako inspirace pro vybavení a lepší orientaci v místnosti.

Dalším zásadním krokem v pronájmu bytu v Praze, ale i kdekoli jinde, je kvalita popisku. Čím více informací poskytnete, tím lépe. Ty musí být pravdivé a popis by měl být co nejefektivněji strukturovaný. Nikdy nevíte, co právě zájemce o podnájem zaujme a rozhodne se proto kontaktovat právě vás.

 

Ideální podnájemník

V další fázi přichází asi ta úplně nejnáročnější část pronájmu, a to výběr konkrétního podnájemníka. To je časově velmi náročná práce a vyžaduje schopnost odhadnout lidi a jejich kvality. Pro vytipování nejlepšího zájemce je potřeba vyhradit si dostatek času, ať už kvůli prohlíkám prostoru nebo samotným pohovorům se zájemci.

Vybírání pronájemníka je vždy krokem do neznáma, protože se všechny jeho aspekty projeví až v horizontu několika měsíců. Ideálem je nejčastěji člověk, který vaše požadavky splňuje, bude se o byt starat a žít v něm ideálně dlouhodobě. Správný realitní makléř nenechá nic náhodě a díky svým zkušenostem pozná, kdo je pro vás nejvhodnější.

 

Svěřte se do rukou profesionálů

Posledním krokem je smlouva, kterou to celé končí, ale vlastně i začíná. Ta by měla přijít na řadu na konci každé domluvy o podnájmu. Vypracování smlouvy na míru, která zahrnuje všechny aspekty, které by případně mohly vztah mezi pronájemcem a podnájemníkem ohrozit, zařídí také realitní makléř. Pro vás tak odpadne dlouhé hledání mnohdy nevhodných vzorů na internetu nebo najímání nezávislého právníka, který se na nájemní smlouvy zaměřuje.

Pokud se vám nejen tyto kroky opravdu nechce podnikat na vlastní pěst, neváhejte se obrátit na realitní kancelář, která se v  oboru pronájmu bytů a domů pohybuje několik let a přesně ví na co se zaměřit. Ušetří vám to spoustu času a probdělých nocí, jestli jste náhodou na něco nezapomněli nebo jestli váš byt zrovna neprochází destrukcí.